"O zdrowym odżywianiu i marnotrawstwie jedzenia"
Trzeci dzień Tygodnia Edukacji Globalnej obchodziliśmy pod hasłem "O zdrowym odżywianiu i marnotrawstwie jedzenia". Poświęcony on został zagadnieniom związanym z piramidą żywienia, wartościami odżywczymi owoców i warzyw, kompostowaniu, zawartości cukru w napojach, które uczniowie najczęściej wybierają do spożywania, marnotrawstwie jedzenia na świecie i w Polsce, bankom żywności oraz jadłodzielniom.
Uczniowie otrzymali również porady dotyczące świadomych zakupów oraz wykorzystywania produktów. Po raz kolejny mogli obejrzeć animacje/filmy dotyczące szacunku do jedzenia, drogi, jaką pokonuje wiele produktów zanim trafi do kosza na śmieci oraz wody, która jest potrzebna do wytworzenia posiłku. Największym zaskoczeniem dla uczniów były informacje na temat wpływu witamin zawartych w owocach i warzywach na różne obszary (np. witamina C z cytryny wpływa dobrze na gojenie się ran) oraz ilości litrów wody potrzebnej do produkcji różnych produktów (np. paczki chipsów czy filiżanki herbaty).
Podczas tego dnia odbył się również konkurs dla uczniów klas 0-III oraz zespołu klas specjalnych na temat zdrowego odżywiania się, poprowadzony przez uczennice klasy VIIa: Amelię Chęcką oraz Klaudię Redestowicz. I miejsce zajęły uczennice klasy IIIa: Magdalena Dereszewska oraz Hanna Trukawka, II miejsce uczniowie klasy IIIb: Mateusz Kołodziejski oraz Bartosz Redestowicz, III miejsce zajęły uczennice zespołu klas specjalnych: Małgorzata Olczykowska oraz Katarzyna Wołowska. Za odwagę oraz zaangażowanie dziękujemy również uczennicom klasy 0: Klaudii Wysockiej oraz Natalii Kaniewskiej, a także uczniom klasy Ia: Mai Kaczmarek oraz Jackowi Michalskiemu.
Dziękujemy za kolejny dzień pełen wrażeń. Gratulujemy wszystkim zwycięzcom!